Какво представляват габионите и какво е тяхното приложение?

Какво представляват габионите и какво е тяхното приложение?

Вашият дом е вашата крепост, а вашия двор, вашето най-любимо пространство, където се случва магията!

Ако времето прекарано на открито ви зарежда и вдъхновява и затова държите вашата градина да носи личния ви почерк, а ландшафтът да е симбиоза от традиционен външен вид с естествени материали и подчертан актуален характер, ако държите вашата ограда да ви дава уединението, от което всеки се нуждае, но без да затваря кръгозора ви – значи търсите габиони.
Най-просто казано габионите са правоъгълни елементи, изработени от двойноусукана мрежа, които предоставят неограничени възможности за дизайна на вашия двор. Техните високи качества са оценени и личат по широкото им използване в различните видове строителство, в ерозионната защита, при озеленяването, при изграждането на подпорни стени, укрепване на речни корита, предпазване от свлачища.

Ако сте в ситуацията, в която вашия имот се намира в терен, непозволяващ работа с тежка строителна техника – на ваша помощ идва строителството с габиони. Те ни връщат възможността да строим без бетон и желязо и запълнени с естествени материали като камък и дърво, и ни показват пътя към едно перфектно еко жилище в синхрон с природата. Точно такъв дом, изграден от габиони в пълна симбиоза с полите на планина Беласица заложи популярният фолколерен изпълнител Володя Стоянов. Тук може да почерпите вдъхновение от духовния храм на популярния изпълнител, който се довери на Fences за изграждането на своето еко жилище.

Габионите са основата върху, която може да развихрите вашият креативизъм и да персонализирате до най-малкия детайл вашия двор или градина.

Двойно-усуканата шестоъгълна телена мрежа, от която се произвеждат правоъгълните “кошове” се превръща в дом на любимият ви материал.

Предпочитате естествен планински камък или сте фен на мекото усещане, което оставя дървото?
Или сте привлечени от модерното индустриално течение в дизайна и бетона като акцент? Независимо от стила, който искате да предадете на вашия двор, габионът е правилно решение.

Освен разнообразието от варианти и различния облик, който може да придобие вашия габион, сред най-големите качества на този съвременен избор са гъвкавостта, която допуска по-големи основи, отколкото при стандартните решения и възможността да понасят големи натоварвания, без да се разрушат самите съоръжения. Любимата ви ограда ще има дълъг живот и няма да страда от неприятна ръжда, благодарение на габиона. От естетическа гледна точка сред най-големите плюсове на габионите е естественият им вид. Ако търсите ограда, която да е в синхрон с околна среда, то габионите определено ще ви бъдат от полза, тъй като те допускат порастването на растения. Така озеленяването по вашата ограда ще я превърне в неизменна част от естествения вид на околния ландшафт.  Ако вашият двор е разположен на специфична територия с участъци с денивелация, е добре да знаете, че това не е пречка за габионите.

Освен като ограда те могат да служат и като декорация на вашия двор или градина, където възможностите са неограничени. Направен с любов и щипка вдъхновение, габионът бързо може да се превърне в произведение на изкуството.  Акцентни стени, градинарски съоръжения, цветарници,пейки, кашпи за любимите ви растения, са само част от идеите, които лесно могат да се реализират с габион.

Други приложения за габиони в задния двор включват оградени места за сядане, основи за външни мебели, повдигнати седалки и дори заобикалящата среда за водни съоръжения и камини. Възможностите са неограничени, а крайният резултат различен – според избора, който сте направили, но гарантирано може да получите това, което всеки дом трябва да притежава – усещане за уют!

Плюсове:
Естетика: Габионите “приветстват” растенията и им осигуряват естествена среда, в която да се развиват. Това превръща габионите в естествена част от околният ландшафт.
Инсталация: Сред основните плюсове е лесният монтаж. Монтажът на габиона не изисква фундамент, което често е рентабилно решение при проблеми в задния двор и денивелацията.
Дълготрайност: Материалите, от които са изградени габионите са издръжливи и устойчиви. При добро изпълнение съоръженията от габиони могат да останат в отлично състояние за десетилетия напред.
Екологичност и бюджет: Габионите могат да бъдат пълнени с рециклирани материали като бетон или скали, които са отпадъци от строителни проекти, или с камъни от мястото на монтиране, което ще намали депонирането и ще оптимизира разходите ви.

Галерия

Comments are disabled.